Att bo i Spanien

Att bo i Spanien – ett privilegium

Jag hoppas att du, tillsammans med mig, blir en del av den spanska drömmen. Spanien är ett sådant mångskiftande land att det känns som flera länder i ett och det är svårt att veta var man ska börja. Oavsett om du vill njuta av strand, berg, torra slätter, tropiskt klimat, skidåkning, vandring, eller långa, varma kvällar, så har Spanien det du letar efter. 

Visst har vädret och klimatet en del med intresset för att bo i Spanien. Ett bra klimat gör det lättare att leva och man blir gladare i ett varmare klimat än i ett kallt. Det sägs ofta att ett lands klimat och livsstil har en klart påverkbar effekt på människors hälsa. För äldre människor med slitna kroppar är det en stor lättnad att inte ha så stora svängningar i temperaturen. Det är inte bra för en gammal kropp att gå från en centraluppvärmd lägenhet i Stockholm med 22 grader varmt, ut i 10–15 graders kyla, det är läkare helt överens om.

Kostvanorna är en ytterligare anledning till att många mår så bra i Spanien. Den så kallade medelhavsdieten, som består av grönsaker, fisk, bröd, olivolja och rött vin, är numera ganska allmänt accepterad som en av de mest hälsosamma i världen. För personer som lider av astma eller reumatism är Spanien rena himmelriket. Liksom för alla som ofta får förkylningar, lunginflammation eller lider av bronkit.

Spanien är intressantare än någonsin

Prisnedgången för fast egendom har gjort att det idag är ett utomordentligt bra tillfälle att köpa en bostad i Spanien. För andra kan äventyr och spänning locka, att vilja göra något nytt och kanske få en ny utmaning. Att starta företag i Spanien är för många en dröm som kan bli verklighet vare sig man har haft denna erfarenhet tidigare eller ej.

Spanien – svenskarnas favoritland

Spanien har alltid varit svenskarnas absoluta favoritland som mål för semester, för kortare boenden och för att emigrera och göra landet till sitt nya hemland. Det började redan på 50-talet med svenskar som upptäckte Spanien som destination för sin solsemester. 

Sextio år senare bor det cirka 90 000 svenskar i Spanien. Under 2016 besökte 71 miljoner turister Spanien, vilket är tio miljoner fler än 2014. Den stora ökningen av turismen till Spanien påverkar naturligtvis också fastighetsbranschen, ekonomin och sysselsättningen. Det uppskattas att landets turism står för 15 procent av Spaniens BNP, bruttonationalprodukt, och skapar 2,5 miljoner arbetstillfällen.

När upptäckte svenskarna Costa del Sol?

I slutet av oktober 1959 anlände de första svenska turisterna med flyg till Málaga. De kom tillsammans med finska passagerare i en Convair Metropolitan 440 från det finska flygbolaget Kar-Air. På planet fanns 52 svenska och finska passagerare och det tog lång tid att komma fram. Planet gick från Helsingfors med en hastighet av 465 km/h. Men fram kom de och några minuter efter tolv den 20 oktober landade de första entusiasterna på Costa del Sol. 114 euro eller 19 000 pesetas, cirka 15 000 kr i dagens penningvärde, kostade biljetten och det var relativt dyrt jämfört med dagens lågprisflyg 58 år senare.

Sedan drygt 35 år har semesterbesökarna utökats med svenskar som reser till Spanien för att bo i sina egna hus och bostadsrätter. Cirka 100 000 svenskar beräknas under åren ha köpt sitt andra hem i solen, framför allt på Costa del Sol och Costa Blanca. Från början var det mest pensionärer eller personer nära pensionsåldern som skaffade sig ett hem i Spanien, antingen under hela året eller under vintermånaderna.

Under de senaste 15 åren har även yngre människor upptäckt fördelen med att bo del- eller heltid i Spanien. Den digitala världen har gjort att det inte är något stort problem att driva sin affärsverksamhet 400 mil från Sverige. De billiga och täta flygförbindelserna har ytterligare ökat intresset av att ha Spanien som huvudbostad och flyga mellan länderna för att även sköta den svenska verksamheten. Det varma vädret året runt, närheten till badstränderna vid Medelhavet, mängder av högklassiga golfbanor och en livsstil som är helt annorlunda än den svenska gör att många har tagit steget fullt ut och emigrerat till Spanien. Fler än 300 soldagar om året och en genomsnittstemperatur på 21 grader är svårt att slå!

Vilka svenskar bor i Spanien?

Dagens spaniensvenskar kommer från alla åldersgrupper. Många äldre väljer att köpa bostad i Spanien och tillbringa sina senare år i solen och värmen. Det finns svensksamhällen där både genomsnittsåldern och nostalgin för allt svenskt är hög.

Gruppen arbetande spaniensvenskar består inte längre bara av personal inom storföretag, som har etablerat sig i Spanien, utan representerar praktiskt taget alla yrkesgrupper inom serviceindustrin, från advokater och läkare till snickare och egna företagare inom IT-branschen, fastighetsmarknaden och andra områden. Många ungdomar, som redan under sin uppväxt har fått uppleva utlandssemestrar och skolutbyten är numera inte främmande för att börja sin yrkeskarriär i Spanien. Kanske flyttar man så småningom ”hem” igen, när man bland annat upptäcker att barntillsynen är bättre i Sverige. Men denna nya, nyfikna grupp av unga spaniensvenskar utgör ett friskt tillskott till svenskkolonin i Spanien. Att de vid en eventuell hemkomst till Sverige också kommer att bidra till en mera vidsynt attityd till livet är nog ett plus inte bara för den enskilda individen utan också för det svenska samhället i stort. Många har lärt sig att uppskatta det absolut finaste i det svenska samhället, samtidigt som de tar med sig erfarenheter och intryck av andra kulturer.

Se alla inlägg i min blogg om att leva och bo i Spanien.

Drömmen om att leva och bo i Spanien

I min bok, Drömmen om att leva och bo i Spanien,  har jag samlat flera års erfarenhet av att bo i Spanien. Det är en komplett bok för dig som funderar på att köpa bostad i Spanien eller som redan har förverkligat drömmen om Spanien. Boken beskriver hur det är att bo i Spanien som pensionär, starta företag i Spanien, det spanska skattesystemet, svenska skatteregler vid utflyttning, spanjorernas livsstil, försäkringar med mera. Boken tar upp det mesta man kan tänka sig (och lite till). Dessutom innehåller den ett omfattande adress- och yrkesregister som täcker in svenska, norska och danska företag och yrkesmän på Costa Blanca och Costa del Sol.

BESTÄLL BOKEN