I norra Europa säljs frukt, grönsaker och fisk ofta på utomhusmarknader. Detta är omöjligt i Spanien på grund av klimatet och därför har man byggt saluhallar, lämpliga för försäljning av färskvaror. Det är högt i tak i de mörka och svala lokalerna, som oftast är centralt belägna i staden och lätta att nå för ortsbefolkningen.
Dessa saluhallar, mercados municipales, är en del av det vardagliga spanska livet. Dit går man för att handla den färskaste och billigaste fisken men också för att träffa grannfrun och avsluta handlandet med ett glas torr sherry på en av barerna. Saluhallen är bara öppen på förmiddagen och är indelad i olika sektioner för olika matvaror. En avdelning innehåller köttdiskar med lamm, fläsk och nötkött samt alldeles nyslaktade kycklingar och kaniner. Andra avdelningar säljer bara fisk och skaldjur av de mest kända och okända slag, färska och fångade under de senaste 24 timmarna.
Här köper du pinfärsk piggvar, marulk, rocka, sjötunga, svärdfisk, kummel, sardiner och ansjovis tillsammans med hummer, räkor, havskräftor, musslor och ostron. Varje dag. Året om. En mycket stor del av marknaden består av frukt- och grönsaksförsäljning med priser som är mycket lägre än i Sverige. Det finns också salustånd som säljer ultramarinos, vilket är frysta fisk-, grönsaks- och köttvaror, andra som säljer allmänna specerivaror som oliver och gurkor i olika inläggningar, ost, ägg och kryddor av många slag.
Du måste besöka den spanska saluhallen, det är en upplevelse, det kan jag lova. Jag är där varje dag och njuter av dofterna och det stora utbudet, men jag har en liten fördel: 100 meter från min bostad ligger den största mercado municipal i Fuengirola!