Publicerad den

När upptäckte svenskarna Costa del Sol?

I slutet av oktober 1959 anlände de första svenska turisterna med flyg till Málaga. De kom tillsammans med finska passagerare i en Convair Metropolitan 440 från det finska flygbolaget Kar-Air. På planet fanns 52 svenska och finska passagerare och det tog lång tid att komma fram. Planet gick från Helsingfors med en hastighet av 465 km/h. Men fram kom de, och några minuter efter tolv den 20 oktober landade de första entusiasterna på Costa del Sol. 114 euro eller 19 000 pesetas, cirka 15 000 kr i dagens penningvärde, kostade biljetten och det var relativt dyrt jämfört med dagens lågprisflyg 58 år senare.

Knappt 20 år senare, i slutet av 60-talet, hade över 100 000 svenskar besökt Torremolinos och Benidorm på det spanska fastlandet tillsammans med Kanarieöarna och Mallorca. Detta intresse för Spanien har sedan fortsatt och 2016 besökte över en miljon svenskar Spanien. Sedan drygt 35 år har semesterbesökarna utökats med svenskar som reser till Spanien för att bo i sina egna hus och bostadsrätter. Cirka 100 000 svenskar beräknas under åren ha köpt sitt andra hem i solen, framför allt på Costa del Sol och Costa Blanca. 

Under de senaste 15 åren har även yngre människor upptäckt fördelen med att bo del- eller heltid i Spanien. Den digitala världen har gjort att det inte är något stort problem att driva sin affärsverksamhet 400 mil från Sverige. De billiga och täta flygförbindelserna har ytterligare ökat intresset av att ha Spanien som huvudbostad och flyga mellan länderna för att även sköta den svenska verksamheten. Det varma vädret året runt, närheten till badstränderna vid Medelhavet, mängder av högklassiga golfbanor och en livsstil som är helt annorlunda än den svenska gör att många har tagit steget fullt ut och emigrerat till Spanien. Fler än 300 soldagar om året och en genomsnittstemperatur på 21 grader är svårt att slå!

Dela med dig av drömmen om Spanien