Publicerad den

Varför inte starta företagsverksamhet i Spanien?

Corona pandemin är bland det värsta som har hänt under min livstid. Men även om det skakat om i många hem och på otaliga arbetsplatser samt för ett otal företagare. Många svenskar drömmer om att leva och bo i Spanien. Vissa drömmer också om att etablera en verksamhet i Spanien. Då föds tanken att starta och driva företag i Spanien. Låt oss titta på möjligheterna att göra det.

Som EU-medborgare är det fritt fram att etablera ett företag i Spanien. Och det är ingen större skillnad att starta en verksamhet i Sverige eller i Spanien.  Förutsättningarna för svenska medborgare att driva affärsverksamhet i Spanien är obegränsade. Detta regleras enligt EU:s bestämmelser om att medborgare från medlemsländerna fritt kan etablera sig som egen företagare i vilket annat EU-land som helst under förutsättning att man uppfyller samma krav som ställs på det egna landets medborgare i samma situation.

Innan du startar ett företag i Spanien bör du upprätta en affärsplan där du analyserar vad det är du vill jobba med. Detta inbegriper en budget, en kalkyl och vilken personal och företagsform du vill använda dig av.

Du är inte den första som drar igång verksamhet i Spanien

Många svenskar har redan förverkligat drömmen om en verksamhet i Spanien. Och nu är dom många speciellt på de populära kusterna Costa Blanca och framför allt Costa del Sol. Det är mängder av olika branscher som numera är representerade med svenska ägare. Det kan vara fastighetsmäklare, hantverkare, restaurang-, hotell- eller kaféägare, IT-specialister, byggmästare, bilmekaniker, hårfrisörer och olika typer av butiksägare, för att nämna några exempel. Gå in på den här länken så ser du i vårt adressregister flera exempel på svenska företagare som har startat verksamhet i Spanien.

I adressregistret finns över 300 skandinaviska företag på Costa del Sol. De är fördelade på över 75 olika yrkesgrupper från A – Ö och visar tydligt hur stor den skandinaviska marknaden är i Spanien. Tretton svensktalande advokatkontor, över trettio svenskägda mäklarföretag och sju svenska tandläkarmottagningar utmed Costa del Sol talar sitt tydliga språk. Tillsammans med de övriga skandinaviska länderna finns en marknad på Costa del Sol som är nästan lika stor som en stad av Eskilstunas storlek med nästan 75 000 innevånare. Jag hoppas denna bok kan inspirera dig som läsare att följa mitt exempel att starta ett nytt liv och etablera någon form av yrkesverksamhet eller starta ett företag i Spanien.

Olika företagsformer

De spanska företagsformerna påminner mycket om de svenska, det är lite som skiljer länderna åt. Som företagare kan du fritt välja företagsform, som är följande:

  • Enskild firma (cuenta propia)
  • Filial (sucursal)
  • Privat aktiebolag (sociedad de responsibilidad limitada, S.L.)
  • Publikt aktiebolag (sociedad anónima, S.A.)

Läs mer om hur det funkar att starta företag i Spanien.

Dela med dig av drömmen om Spanien