Publicerad den 1 kommentar

Får jag köra min svenskregistrerade bil i Spanien?

Om du inte är resident gäller följande: När du som turist kör din bil genom tullen i Spanien, och tulltjänstemannen mot förmodan stoppar dig, behöver du bara visa ditt giltiga svenska körkort, bilregistreringspapperen och en giltig trafikförsäkring. Man kan köra sin svenskregistrerade bil i Spanien under sex månader varje kalenderår. Man kan ta med sig sin svenskregistrerade bil till Spanien och ha den här för all framtid om man inte kör den mer än sex månader i följd varje kalenderår och inte har residencia i Spanien. Bilen är då fortsatt försäkrad i Sverige.

Det innebär i praktiken att man kan komma in i Spanien i till exempel oktober ett år och stanna till mars året därpå, då man återvänder med bilen till Sverige eller ställer in den i sitt garage i Spanien och tar den ur trafik. Under tiden som bilen står i garaget i Spanien, måste du se till att skatt och försäkring betalas i Sverige. Det går inte att försäkra en svenskregistrerad bil i Spanien. Om bilen befinner sig hela året i Spanien får den till slut körförbud på grund av utebliven besiktning men detta körförbud gäller endast i bilens hemland Sverige. Jag rekommenderar dig att göra en frivillig besiktning i Spanien för att vara säker på att bilen är i körbart och godkänt skick.

Är du fast boende, det vill säga resident, så är det följande bestämmelser som gäller: Det går inte att under några omständigheter köra sin svenskregistrerade bil i Spanien om man har residencia eller vistas mer än 183 dagar per år i landet. Så snart man har erhållit residencia får man inte framföra sin svenska bil ens en meter. Då måste man ta hem den till Sverige eller sälja den till någon svensk bilfirma i Spanien, alternativt till någon bekant som fortfarande inte har residencia. Det kan bli böter om en resident kör en utlandsskyltad bil i Spanien.

Dela med dig av drömmen om Spanien

1 svar på “Får jag köra min svenskregistrerade bil i Spanien?

  1. Min fråga är. Om en svenskregistrerad bil har avregistrerats i Sverige , och bilen fortfarande efter tre år har den svenska registreringen på bilen , och bilen användes periodvis då ägaren är i Spanien
    Är bilen i detta fall försäkrad i Sverige eller något annat land ?
    Får bilen överhuvud taget användas på allmänna gator och vägar?

    Gert Gunnarsson

Kommentarer är stängda.