Publicerad den

Kommer våra liv att förändras när Corona pandemin är över?

Hur kommer vi att reagera och agera när allt detta är över och vi är tillbaka i ett normalt läge? Människor är olika och så kommer också deras reaktioner att vara.

Den ekonomiska kriser 2007 – 2008 ledde till enorma förändringar vad gäller köp av bostäder i Spanien. Mäklarföretag gick omkull och nybyggnationen stannade av och många företag gick i konkurs. Men det som hände ändrade inte oss som människor. Det tror jag inte att Coronakrisen kommer att göra heller. Man skulle önska att de förändringar vi nu tvingas till skulle få oss att inse att vi kan ta det lite lugnare, att vi inte behöver köra på i 180 jämt.

Vi är snabba att glömma och gå vidare, men jag hoppas och tror att vi kommer att minnas även när den här pandemin är över. Coronakrisen är så omfattande och har ändrat livsförutsättningarna så mycket för många. Jag är övertygad om att den kommer att ge en bestående effekt på samhället.

Jag tror att vi kommer att se stora förändringar i vårt resande. Affärsresorna kommer att ändras eftersom vi nu alla har upptäckt att virtuella möten i de flesta fall fungerar lika bra som att mötas ansikte mot ansikte. Hur det blir för privatpersoner och deras resor utomlands i allmänhet och till Spanien i synnerhet en knäckfråga. Om ett antal transportföretag slås ut så kommer konkurrensen att bli mindre och det kommer att bli mycket dyrare att flyga.

När det här är över tror jag att alla kommer att vilja komma ut och se mer av världen igen. Vi kommer att söka efter sociala sammanhang efter att under så lång tid suttit hemma isolerade och bara kollat på väggarna. Jag är helt övertygad om att Spanien i framtiden blir ett land som många människor från olika länder kommer att vilja återvända till. Av många anledningar. Spanien har under decennier varit det mest populära landet att resa till och tiotusentals familjer från hela världen har köpt sina fritidshus här. Över en miljon människor reste förra året från Sverige till Spanien och det innebär att det kanske är det sista landet som flygbolagen i Sverige drar in på.

Jag hoppas att den här pandemin ska bli en ringklocka för oss som mänsklighet. Tyvärr är jag lite skeptiskt för jag vet hur vi brukar agera. Vi glömmer snabbt och sen blir vi lika överraskade när det händer nästa gång. Kanske kommer vi att lära oss att inte ta varandra för givet, få oss att inse att världen är sårbar och att vår tid här är värdefull och skall njutas fullt ut.

Dela med dig av drömmen om Spanien