Den fråga som orsakar mest huvudbry hos svenskarna i Spanien är frågan om att bli resident eller inte i Spanien. Många svenskar som har köpt fastighet i Spanien kanske vill tillbringa mer tid i Spanien än i Sverige och önskar återvända hem bara under kortare perioder, till exempel sommarmånaderna och de större helgerna som jul och påsk. Då uppkommer genast frågan om man behöver permanent uppehållstillstånd i Spanien?
Om du är resident eller inte i Spanien beror, enligt den spanska utlänningslagstiftningen, på hur många dagar du vistas i landet per år. Om du vistas mer än halva året (på skattespråk minst 183 dagar per år) är du resident i Spanien, vare sig du vill eller ej. Du kan alltså inte välja om du vill vistas mer än halva året i landet. Numera är det svårt för myndigheten att kontrollera din vistelse här men du ska ändå vara försiktig. Kommunikationen mellan Sverige och Spanien har utvecklats mycket under det senaste årtiondet.
De tidigare residencia-korten har numera ersatts med ett certifikat för register av personer inom unionen (Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión), ett papper som intygar att man är registrerad och bosatt i Spanien. Ansökan för att få detta lämnas in till nationalpolisen (Comisaría de Policía) i den kommun man bor.
Fördelar med att vara resident i Spanien
- Personer över 65 år som säljer sin permanenta bostad är helt befriade från reavinstbeskattning. Lagen förutsätter som huvudregel att fastigheten måste ha varit säljarens permanenta bostad under minst tre år.
- När du säljer din bostad och köper en ny som är minst lika dyr som den du säljer så får du uppskov med eventuell reavinst. Kravet är även här att du har bott permanent i den sålda fastigheten i minst tre år. Ett spanskt uppskov med för att reavinsten på den avyttrade fastigheten försvinner.
- Som resident slipper du betala ett förmånsvärde på din spanska fastighet.
- Är du pensionär och inskriven i den spanska försäkringskassan får du all offentlig läkarvård och mediciner gratis. Icke-resident person som tillhör svensk försäkringskassa får bara akut läkarvård gratis.
- Du får rösta i de spanska kommunalvalen. Däremot får du inte rösta i valet till spanska parlamentet.
- Värdepappersaffärer (reavinster, räntor och utdelningar) ska deklareras i Spanien, vilket medför i stort sett en halvering av skatten jämfört med svensk skatt.
- Som resident har du alla fördelar och rättigheter som en spanjor har. Enda undantaget är att du ej får rösta i valet till spanska parlamentet.
Vad är fördelen med att inte vara resident i Spanien
- Man slipper deklarera sina inkomster i Spanien. Enbart den statliga deklarationen av fastighetsinnehavet behöver deklareras för den som äger sin spanska bostad.
- Många vill ”flyta omkring” utan att finnas i något spanskt register.
- Den som inte kan bli skattemässigt utskriven ur Sverige kan uppleva det jobbigt att vara resident i två länder och väljer då att vara resident enbart i Sverige.
Jag har en väninna som är ”hemmafru” och som inte har egen inkomst.
Hennes partner pendlar så han önskar inte skriva sig i Spanien.
Hon har bott permanent i Spanien i 5-7 år (gissar jag) men kan ej bli resident p.g.a att hon inte kan dokumentera någon form av inkomst.
Hur ställer sig Spanska och Svenska myndigheter till det?
Hur löser man en sådan sak?
Om man inte har någon inkomst så kan man ändå söka residencia i Spanien. Men om man inte är svensk pensionär så måste man ha en privat sjukförsäkring eftersom man inte får spansk sjukvård som en spansk medborgare. Dessa privata sjukförsäkringar är inte billiga så därför undrar jag om det är en bra idé att bli resident i Spanien. Kanske är det bättre att fortsätta som det är idag och få sjukvård i Sverige om det skulle bli nödvändigt. Hör gärna av dig om du vill veta mer om detta.