Publicerad den 1 kommentar

Vill du bli riktigt gammal ska du bo i Spanien!

Här ökar medellivslängden mest i världen. En ny forskningsrapport med 35 länder publicerad i The Lancet visar att den förväntade medellivslängden väntas öka kraftigt i välbärgade länder till år 2040. Forskningen visar att Spanien inom några år kommer att passera Japan som det land där invånarna lever längst. Enligt studien kommer genomsnittsåldern i Spanien att öka från idag 82,9 år till 85,8 år under 2040. Detta skall jämföras med Japan som tar andraplatsen med en slutålder i snitt på 85,7. Mer information och detaljer om undersökningen kan du läsa på thelancet.com.

Men i Sverige blir ökningen inte så stor trots att medellivslängden är relativt hög. En gång i tiden låg svenskarna i toppen på listan över medellivslängden. Den positionen har vi nu tappat och osunda matvanor är en mycket stor faktor enligt experterna. Sverige har fri sjukvård och många är icke-rökare, exempelvis, men det finns också faktorer som verkar i motsatt riktning, som förekomsten av fetma och högt blodtryck. Nästan varannan svensk är i dag överviktig och enligt vissa experter inom området äter svenskarna sämst bland de nordiska länderna.

Dela med dig av drömmen om Spanien

1 svar på “Vill du bli riktigt gammal ska du bo i Spanien!

  1. Jag tror inte ett dugg på att Spanien kommer få en större ökning i medellivslängd än Sverige. Svenskarna lever generellt längre pga att färre röker, men motionerar regelbundet och har bra hälsa! Anser inte heller att spansk sjukvård fungerar lika bra som svensk och inte heller att svensken har dålig kost eller skadlig vikt.
    Det enda vi möjligtvis drabbas mer av än spanjorer är förkylningar pga klimatet, men det är ju som sagt inte dödligt…bara en jobbig plåga…

Kommentarer är stängda.