Publicerad den

Det spanska köket

Det spanska köket är inte bara ett kök, utan många. De olika regionerna har nästan alla sina speciella maträtter. Baskien, Katalonien, Madrid, Valencia och Andalusien, ja, alla har de sina specialiteter. Men två saker är gemensamma för hela landet: barkulturen och tapasrätterna.

Vad tänker man omedelbart på när man hör orden ”det spanska köket”? Tortilla (potatisomelett), gazpacho (kall grönsakssoppa), paella (den berömda risrätten), jamón serrano (torkad skinka), sangría (rött vin smaksatt med brandy, likör och massor med fruktjuice) eller riojavin är vad jag tror att många tänker på först. Finns det mer att upptäcka i det spanska köket?

Personligen kan jag knappast påstå att det spanska köket står i klass med världens ledande till exempel det franska och italienska. Men jag tycker att det har blivit bättre, både för att maten i sig själv har kompletterats med intryck från omvärlden men också för att jag själv har vågat prova på nya maträtter som jag snabbt har blivit förälskad i.

Det spanska köket har sina hörnstenar i olivolja och vitlök. Tvärtom vad många tror är rätterna inte överdrivet kryddstarka. Den spanska medelhavsdieten har på senare år blivit mycket omtalad och anses av läkare och näringsfysiologer som en av de mest hälsosamma matkulturerna och en stor bidragande orsak till den långa medellivslängden i Spanien. Med sin uppbyggnad kring grönsaker, frukt, fisk och skaldjur, olivolja, vitlök, mineralvatten och rödvin är det helt annorlunda än vårt kök med stora inslag av mejeriprodukter, potatis, vitt och stark sprit.

Dela med dig av drömmen om Spanien