Publicerad den

Torremolinos – kustens mest kända chartermål

Torremolinos

Namnet Torre Molinos, väderkvarnarnas torn, kommer från de fjorton väderkvarnar runt byn som fanns på 1700-talet och som hölls igång av tre bäckar som flöt ut i havet vid stranden Bajondillo. Med sina 67.492 invånare är Torremolinos den sjunde största staden i Malagaprovinsen och ligger  10 km från Málaga flygplats och 18 km från Málaga centrum. Den 27 september 1988 blev Torremolinos en självständig kommun efter att tidigare varit en stadsdel i staden Málaga. Det bor över 100 olika nationaliteter permanent registrerade i staden och den utländska befolkningen utgör 26% av det totala antalet. Av dessa kommer 75% från länder inom EU och då främst Storbritannien som är den största gruppen samt Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Skandinavien. Dessutom har staden sedan 1968 fått ett eget kongresscenter, Palacio de Congresos, som ligger strax utanför stadens centrum och är ritad av arkitekten Rafael de La-Hoz. Det är det första centrat för kongresser i Andalusien där man sedan öppningen har haft en intensiv kongress- och utställningsverksamhet året runt.

Turistparadiset Torremolinos – 1960-talets Puerto Banús

De första turistanläggningarna i Torremolinos startade redan på 1920-talet. Torremolinos golfbana öppnades 1928, hotellen Castillo del Inglés 1930 och Parador de Montemar 1933. På grund av det spanska inbördeskriget och andra världskriget var det inte förrän på 50-talet som Torremolinos blev en berömd turistort. Då kom kändisar som Grace Kelly, Ava Gardner, Marlon Brando, Orson Welles och Frank Sinatra och Costa del Sol börjar få internationell berömmelse. År 1959 öppnades Hotel Pez Espada som blev Costa del Sols första lyxhotell. År 1962 öppnades Toni bar, den första gay baren i Spanien. Detta följdes av flera gay barer och Torremolinos blev en av världens mest populära resmål inom gay turismen. Under de följande åren öppnades massor med nya hotell, restauranger, barer och nattklubbar och Torremolinos skulle mer och mer profilera sig som ett av de mest populära turistmålen utmed hela Medelhavskusten och definitivt nummer ett på Costa del Sol. Torremolinos är en av Spaniens äldsta och mest välbesökta turistorter. Med mer än 80 hotell och totalt mer än 20.000 sängplatser är Torremolinos den fjärde största kommunen med flest hotellbäddar och den i särklass största i Andalusien. Torremolinos har byggt upp en hotellverksamhet för att kunna ta emot över 250.000 besökare årligen och det finns ett enormt utbud av barer och restauranger och här finns ett stort utbud av klubbar och ett hektiskt nattliv. Engelsmännen och irländarna är den största gruppen turister. Mitt i staden ligger gågatan Calle de San Miguel som är huvudgatan för mängder av barer, restauranger och affärer.

Stadens gamla historia

Efter den kristna erövringen av kungariket Granada blev Torremolinos utsatt för piratangrepp ända in på 1700-talet. Detta stoppade dramatiskt upp den demografiska utvecklingen av staden. Under 1700-talet ersattes de arabiska piraterna med engelska angripare. Under det spanska tronföljdskriget åren 1701–1714 angreps Torremolinos av den engelsk-holländska flottan ledd av amiral George Rooke. Staden plundrades och man brände hus och fabriker och branden förstörde nästan hela Torremolinos. Efter detta tog det lång tid för staden att återhämta sig. Folkräkningen visade att det år 1760 endast fanns 106 bofasta i Torremolinos. Sedan dess har det hänt saker! 1842 var befolkningen 785 personer. Det ökades dramatiskt till 27.543 under år 1991 för att idag vara uppe i nästan 70.000 invånare.

Underbara stränder

En av huvudattraktionerna i Torremolinos är stadens stränder. Staden har underbart vackra stränder som sträcker sig utmed en sträcka på 7 kilometer och de största är Los Álamos, Playamar, El Bajondillo, La Carihuela, Montemar och El Saltillo. De mest populära är stränderna El Bajondillo som ligger i centrum samt La Carihuela i den västra delen av Torremolinos. Den första har mer än en kilometer lång och 40 meter bred strand och La Carihuela har ungefär samma bredd och är cirka två kilometer lång. Denna strand ligger i det gamla fiskeläget i staden med samma namn och har en underbar strandpromenad där det bl a serveras specialiteten stekt fisk från ett överflöd av restauranger och barer.

Fastighetsmarknaden

Efterfrågan på bostäder från utlänningar är inte lika stor i Torremolinos som i många av de övriga städerna utmed Costa del Sol. Större delen av området utmed stränderna i kommunen är upptagna av hotell och kan därför inte erbjuda några bostäder med strandnära lägen. Det finns dessutom väldigt lite nyproduktion att välja på och andrahandsmarknaden är betydligt mindre än på resten av Costa del Sol. Under 1940-talet och fram till 1960-talet byggdes många stora och arkitektoniskt vackra villor i området Montemar som idag kan vara intressanta för nordeuropeiska köpare som är villiga att lägga en del pengar på renoveringar. Det är väldigt få av de större mäklarföretagen som har kontor i Torremolinos och den största efterfrågan av bostäder kommer från den engelska marknaden.

Hitta din bostad i Torremolinos

HUS LÄGENHETER
Dela med dig av drömmen om Spanien