Publicerad den

Svenska kyrkan på Costa del Sol

Svenska kyrkan på Costa del Sol har funnits i Fuengirola i många år. Den första gudstjänsten på Costa del Sol hölls den 5:e juli 1970 och verksamheten har fortsatt sedan dess.

Idén bakom en kyrka på kusten är tron på att människors behov av fasta hållpunkter i livet inte minskar bara för att de flyttar eller reser utomlands. Kanske tvärtom. Svenska kyrkan vill vara som den goda modern, som inte slutar att ”bry sig om” bara för att barnen flyttar hemifrån. Rent konkret betyder detta att Svenska kyrkan på Solkusten, en av de 45 svenska kyrkor som finns runtom i världen, är hemmakyrkans ”förlängda arm” till dem som bor i Spanien. Svenska kyrkan på Costa del Sol har sina lokaler, i vilka en kyrksal ingår, i den svenskbyggda fastigheten ”Tres Coronas”, alldeles vid saluhallen (Merca Centro) i centrala Fuengirola. Hit flyttade kyrkan på våren 1989.

Kyrkans betydelse för utlandssvenskar är stor och på många sätt annorlunda i jämförelse med dess roll hemma i Sverige. Förutom att kyrkan firar gudstjänst på olika sätt, firas här även traditionella högtider som nationaldag och midsommar. Kyrkan är en samlingspunkt för människor i alla åldrar och i alla olika situationer i livet. Prästen har dessutom vigselrätt för svenska medborgare, vilket innebär ett stort antal vigslar per år. Det finns även ett stort utbud av verksamheter som konserter, föreläsningar, ungdomssamlingar, konfirmation, allsångskvällar, pysselgrupper, flertalet barn- och föräldraträffar,  körverksamhet och mycket mer. Det finns också ett populärt café.

Besök Svenska Kyrkan på svenskakyrkan.se/costadelsol.

Dela med dig av drömmen om Spanien